Dieterman. Portraits in Black & White | 27 maart t/m 24 april 2015
Al sinds z’n 14e fotografeert Dieterman de meest uiteenlopende persoonlijkheden. Zoekend naar het moment en de allesbepalende gezichtsuitdrukking, weet hij in allerlei zompige, duistere zaaltjes de ziel van vele artiesten en musici in gruizig zwart-wit vast te leggen. Dit resulteert o.a. in plaatsingen in diverse kranten, internet- en popmagazines in binnen- en buitenland.
Na Utrecht is nu de W2 aan de beurt met zijn zwart/wit-portretten. Compleet met alle rauwe randen en zachte kanten van hun karakters. De mens in zijn puurste vorm en eigen unieke uitstraling.
Gallery open
27 maart t/m 24 april 2015
Tijdens concerten en woensdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur
W2 Poppodium
Boschveldweg 473
5211 VK. 's-Hertogenbosch
In 'Raw Again!' toont Dieterman de bodem van de rockziel in zwart-wit foto's
Brabants Dagblad | 26 maart 2015 | Mark van de Voort
DEN BOSCH - Rauw op de lever. Gezichten door het leven getekend. Met zijn zwart-wit fotografie kruipt André Dieterman diep in de psyche van zijn geportretteerde. Ieder groefje, stoppeltje en lidteken is te zien in de gelaten van rock- en bluesmusici, die weten wat het is om af te dalen tot de bodem van de ziel.

'Raw Again!' heet de fotoserie die Dieterman toont in de foyer van W2 poppodium in Den Bosch.
Dietermans aardse foto's zijn hier helemaal op hun plek. Het zweet van livemuziek druipt nog van de muren. Vrijdag 27 maart opent de expositie tijdens een rootsrockavond in de W2. Bands waar Dieterman een warme band mee onderhoudt, zoals T-99 en Rootbag, treden dan vanaf 20.30 uur op.
Aan de W2 foyerwand hangen zo'n dertig karaktervolle fotoportretten van veelal rockmusici. Mannen en vrouwen die het klappen van de zweep kennen. 'Muzikanten zijn geen grijze muizen. Ze willen zich laten horen, en ik voer vaak diepe gesprekken. Dat probeer ik tijdens zo'n fotosessie vast te leggen', zegt Dieterman. 'Soms gaat het er hard op, en probeer ze te triggeren iets nieuws te proberen. Dikke Dennis van Peter Pan Speedrock kon ik zo van heel dichtbij fotograferen'.
Op obligate podiumfoto's is hij uitgekeken. 'Dat is me allemaal te perfect uitgelicht en het toont de muzikant op z'n voordeligst. Ik zoek ze na afloop van het optreden op, of enkele uren daarvoor. De zenuwen gieren dan nog door de keel, of ze zitten juist vol adrenaline. Dan pak je de essentie van een muzikant'.
Dieterman kiest altijd z'n (analoge) Leica-camera en Hasselblad voor z'n karakteristieke grofkorrelige foto's. Door hem bewonderde fotografen als Anton Corbijn en Stephan Vanfleteren streven eenzelfde doorleefdheid na.
Dieterman's expositie 'Raw Again!' is een vervolg op eerdere exposities in Utrecht en Den Bosch. Schitterende portretten van gitaarcoryfeeën als Jimmie Vaughan, Cesar Rosas (Los Lobos), Erwin Java (Cuby and the Blizzards), leden van T-99 en Peter Pan Speedrock. Of een jonge lokale hiphopband als Klapband. Soms zie je de handen van de gitarist prominent in beeld, dan weer focust Dieterman op een tanige karakterkop.
'Met deze fotoserie 'Raw' blijf ik gewoon doorgaan. Daarnaast heb ik plannen voor een serie met zwarte mensen en een reportage van mijn ervaringen in Sao Paulo'.

W2 Poppodium: André Dieterman - Raw Again! Vrijdag 27 maart t/m Vrijdag 24 april 2015.
Hiphop band Klapband
Hiphop band 'Klapband'
Click hier voor de hele serie.
Back to Top